Trivselregler
Syftet med trivselreglerna är att vi strävar mot en fin gemenskap och ett kvalitativt boende där alla trivs i ett välskött område.
Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler:
Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i Brf Sommarvågen innebär ett gemensamt ansvar mellan grannar, förvaltare och ägare. Som bostadsrättsinnehavare i området har Du inte bara rätten till en bostad utan också skyldigheter att ta hänsyn till. Som en standard i förvaltarens rutiner vill vi därför informera om trivselreglerna även om det säkert är självklart för de flesta av våra boenden.
För vem gäller reglerna
Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahands -hyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om bostadsrättshavaren ska få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först uppmana medlemmen att följa reglerna. Om medlemmen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om tvångsförsäljning.
Om Du har frågor
Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.
Våra trivselregler:
- Endast el- och gasolgrill är tillåtet.
- Kolgrillar får endast användas på stenplattorna vid parkeringen och får inte lämnas utan uppsikt.
- Ingen privat förvaring (ex cykel, barnvagn) får ske utanför lägenheten på våning två eller på entrédäck eller utanför förråden i källaren pga brand- och säkerhetsrisk
- Garaget endast avsett för förvaring av bil och mc-fordon. Inga båtar får finnas i garaget.
- Cyklar, mopeder ska förvaras på ett sätt att de ej hindrar framkomligheten inom områdets gemensamma ytor.
- Bilkörning, parkering. Inom området får trafik bara förekomma i samband med i- och urlastning framför bostad samt till och från parkeringsplats/garage. Parkering är i övrigt inte tillåten inom området, endast på markerade p-platser och i garage. Inom området gäller låg hastighet och stor aktsamhet för lekande barn. Det är ej tillåtet att inom området, på tomtmark, p- platser eller i garage ställa upp husvagnar, båtar eller släpkärror.
- Tänk på att vara rädd om och väl vårda Fastighetsägarens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas alltid till sist genom avgiftsnivåer. Om akut skada (vattenläckage, strömavbrott eller liknande) inträffar i huset tag i första hand kontakt med Fastighetsskötaren.
- Om säkerhet; Meddela grannar och Förvaltaren om Du är bortrest under en längre tid. Var försiktig med eld. Din lägenhet bör vara utrustad med brandvarnare. Lämpligen sätter du en brandvarnare i taket på respektive rum. (Undvik brandvarnare i köket då de brukar utlösas av stekos).
- Långsiktigt låga hyror; Var sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen.
- Balkonger, altaner, uteplatser får inte användas för permanent förvaring av diverse saker som inte hör till normal balkong-/altan-/uteplatsmöblering. Grillning med kol är förbjuden på samtliga platser inom föreningens område förutom vid gemensamma uteplatsen. Inklädnad av balkongräcke med tyg skall vara i ljusgrå färg.
- Skötsel av stensatta altaner, balkonger, inhägnad ”tomtmark” sköts och underhålls av bostadsrättsinnehavarna. Olja för inoljning av staket, träaltan eller annat tryckimpregnerat material tillhandahålls av Föreningen. För inhägning av mark som sedan nyttjas som privat mark krävs skriftligt tillstånd av styrelsen och avgränsande staket alt buskage skall vara i enlighet med styrelsens instruktioner.
- Se till att balkong-/altandörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.
- För inglasning av ev. balkong/altan/uteplats krävs tillstånd av styrelsen samt bygglov.
- Matning av fåglar är inte tillåten inom området på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.
- Lekplats och gemensam tomtmark samt uteplats
a) Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut och tas med hem.
b) Gemensamma uteplatsen får användas för privata arrangemang. Glöm inte att i förväg informera grannarna.
c) Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden eller trädäcket. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar. - Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter
c) Färgburkar och andra kemiska produkter får inte lämnas i sopkärlen utan ska lämnas på närmaste miljöstation av Dig själv.
d) Enligt lag ska el- och elektronikavfall samlas in särskilt och får därför inte lämnas i grovsoporna. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste miljöstation.
Lämnar du soprummet i gott skick så ser det fint ut när din granne skall slänga skräp.
- Garage & förråd. I garage och förråd får förvaras personliga tillhörigheter. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i garage och förråd. Inga av fastighetens gemensamma ytor utomhus får användas som uppställningsplats för personliga tillhörigheter.
- Parabolantenn + Fäste av annan utrustning i Fasader. Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke. Det är inte tillåtet att fästa, spika, eller skruva fast utrustning av något slag i fastighetens utvändiga konstruktion utan att först ha fått ett skriftligt godkännande av styrelsen.
- Husdjur. Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller skrämmer andra boende och inte heller förorenar i fastigheten eller på fastighetens gemensamma yttre miljöer. Husdjur får inte heller rastas i planteringar eller på barnens lek ytor. Du som har husdjur ombedes att plocka upp djurets spillning.
- Störningar. För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse av styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli tvungen att sälja sin lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen och mark. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen. Man bör mellan dessa tidpunkter tänka på att tala lågmält om man sitter ute, inte spela hög musik, leda mopeder och ej köra tvätt/torktumlare och diskmaskiner.
- Andrahandsuthyrning. Uthyrning i andra hand är tillåten. Vid andrahandsuthyrning under längre tid mer än 2 veckor skall ett skriftligt tillkännagivande ske till styrelsen.
- Aktsamhet om Lägenhet, uteplats m m. Boende ansvarar för att vara aktsam om lägenheten och dess utrustning. Boende i i föreningen svarar även för att uteplatsen hålls i god ordning. Om något går sönder måste Du anmäla detta till styrelsen så att det kan repareras. Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och det är viktigt att dessa undviks genom att ev. skador rättas till snabbt.
- Förändringar i lägenheten & Tomtmark. Mindre förändringar får göras i lägenheten. Större förändringar måste godkännas av styrelsen. Exempel på mindre förändring kan vara ommålning eller tapetsering. Större förändringar innebär förändringar av husets yttre eller bärande konstruktioner. Ändringar i balkongen, staket, trädäck och andra liknande fasta installationer kräver därför styrelsens skriftliga samtycke. Du kan annars tvingas att på egen bekostnad ta bort det Du har byggt.